Forum www.letsbecreative.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Przepisy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.letsbecreative.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tris
Creative Soul
Creative Soul


Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 1089
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Z okolic Warszawy

PostWysłany: Czw 16:26, 21 Lut 2013    Temat postu: Przepisy

Znacie jakieś ciekawe przepisy, którymi warto się podzielić? Napiszcie o tym tutaj.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Colourofrainbow
Creative Master
Creative Master


Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 1495
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 22:26, 27 Lut 2013    Temat postu:

Moim ulubionym przepisem jest sałatka gyros z kurczakiem love W sumie można róźnymi sposobami to zrobić ;)

Tu jest przepis :

Sałatka z kurczakiem „Gyros”. Niezwykle popularna sałatka, której nie może zabraknąć na rodzinnym przyjęciu :)

Składniki:

* 2 piersi z kurczaka
* przyprawa gyros
* kapusta pekińska
* kukurydza z puszki
* cebula

Przepis na sałatkę gyros:

Kurczaka smażymy na patelni przyprawiając solą i pieprzem. Układamy kurczaka na dni miski i posypujemy obficie przyprawą gyros. Na gorącego kurczaka układamy warstwę surowej cebuli i ją również posypujemy przyprawą (na miskę sałatki zużywam ponad połowę opakowania. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, którą obficie smarujemy keczupem a następnie majonezem. Całość przykrywamy drobno poszatkowaną kapustą pekińską.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mangalarga
Thinker
Thinker


Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pon 14:23, 24 Cze 2013    Temat postu:

Coś, co można nazwać warzywną carbonarą vel. udany eksperyment kulinarny - twór mój i mojego K. :)
Podane składniki są na naprawdę dużą ilość (na dwie osoby starczy na kilka dni), jak ktoś chce mniej, wystarczy dobrać odpowiednio mniej składników.

Składniki:
0,5 kg (1 paczka) makaronu typu nitki (choć może być dowolny)
1 puszka groszku
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 pomidor
1 średnia marchew
1 papryka czerwona
1 mała cebulka (niekoniecznie)
3-5 ogórków gruntowych
5-6 pieczarek
kiełki (wedle uznania)
czosnek (wedle uznania)
300-500 g sera żółtego (polecam Goudę)
750 ml śmietanki 30% (może być 18% do sosów, jeśli ktoś chce mniej tłusto)
przyprawy wedle uznania (polecam bazylię, oregano i majeranek)

Pomidor, marchew, ogórki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę (lub co się nada to w plasterki, jeśli wolimy) i mieszamy ze sobą w misce razem z kukurydza, groszkiem i kiełkami. Ser ucieramy i mieszamy ze śmietanką. Pieczarki i cebulkę kroimy drobno i wrzucamy na patelnię lub wok (polecam wok, bo jest większy i pojemniejszy). Smażymy na niedużym ogniu aż cebulka zrobi się szklista, a z pieczarek odparuje woda. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, zmiażdżony lub drobno pokrojony, i przyprawy. Można też na krótką chwilę dodać wymieszane warzywa (o ile się zmieszczą). Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie polewamy zimną wodą) i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy zawartość patelni/woka (i warzywa, jeśli nie zostały wczesniej wrzucone do podsmażenia) i sos, następnie wszystko dobrze mieszamy na malutkim ogniu (opcjonalnie). Danie podajemy na ciepło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sheira
Habitue
Habitue


Dołączył: 01 Sie 2013
Posty: 271
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:29, 02 Sie 2013    Temat postu:

Ja ostatnio podpatrzyłam przepis na Białe michałki

"Białe Michałki"

Składniki:
- 150 g białej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 100g pokruszonych herbatników
- 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (1/3 drobno posiekana)
- kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego

Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 40 g masła
- 3 łyżki mleka
- ewentualnie może być gotowa biała polewa

Przygotowanie:
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Enjoy
Innovator
Innovator


Dołączył: 07 Mar 2013
Posty: 1984
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:53, 09 Wrz 2013    Temat postu:

Ja w starych zeszytach mamy znalazłam fajny przepis na kokoski.
Ciasto:
-2 jajka
-1/2 szklanki mleka
-25 dkg cukru
-4 łyżki miodu
-38 dkg mąki
-5 dkg masła
Miód, mleko, cukier,masło rozpuścić na kuchni. Lekko ostudzić. Ubić trzepaczką 2 jajka i dodać do tego. Potem mąkę, na końcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Dobrze wymieszać. Piec 25-30min w 180 stopniach.
Ciasto pokroić, zanurzyć w polewie, potem w wiórkach kokosowych.

Polewa (przepis od siostry Anastazji, bo z zeszytu wychodzi gorsza)
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżeczki kakao
Składniki wymieszać i zagotować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.letsbecreative.fora.pl Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Emule.
Regulamin